Hemen Ara!

Schengen Vizesinde Dijital Başvuru Dönemi Başlıyor!

Avrupa'nın seyahat anlayışı, dijital dönüşümle bir kez daha evrim geçiriyor ve Schengen Vizesi almak isteyenler için yeni bir çağ başlıyor: Dijital Başvuru Dönemi!

Avrupa Birliği'nin (AB) yürütme organı olan Avrupa Komisyonu’nun, Schengen vizesi için internet üzerinden başvuru yapılmasına olanak tanıyan yeni bir düzenlemeyi kabul ettiği biliniyor. Bu düzenlemeye göre, Türkiye dahil olmak üzere Schengen vizesine tabi ülkelerin vatandaşları için konsolosluk ya da büyükelçiliklere gitmeden, belirli koşullar çerçevesinde online vize başvurusunda bulunma imkanı sağlayacak.

Schengen vizesinde dijital başvuru dönemine dair tüm detayları ve hatta çok daha fazlasını yazının devamını inceleyerek öğrenebilirsiniz.

İçindekiler

  1. Schengen Vizesinde Dijital Başvuru Dönemi Başlıyor!
  2. 1.1. Dijital Schengen Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?
  3. 1.2. Vize Başvurusu İçin Konsolosluklara Gidilmesi Gereken Durumlar Hangileridir?
  4. 1.3. Dijital Schengen Vizesi Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?
  5. 1.4. Dijital Schengen Vizesi Başvurusu Hangi Ülkeler İçin Geçerli Olacak?
  6. 1.5. Dijital Schengen Vizesi Güvenli Mi?
  7. 1.6. Dijital Schengen Vizesi Başvuru Ücreti Ne Kadar Olacak?

Dijital Schengen Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, AB Komisyonu tarafından bir vize başvuru platformu oluşturulması planlanıyor ve bu platformunda yine ETIAS üzerinden geliştirilmesi bekleniyor. ETIAS sistemine dair merak edebileceğiniz tüm detayları, kolayseyahat.net farkı ile blog sayfamız içerisinde yer alan, “ETIAS Nedir? Ne Zaman Uygulamaya Başlayacak?” yazısı üzerinden öğrenebilirsiniz.

Konuyu biraz daha detaylandıracak olursak; bu platformlar aracılığıyla bazı elzem durumlar dışında tüm Schengen vizesi başvurularının tek bir web sitesi üzerinden yapılmasının ön görüldüğünü de söyleyebiliriz. Dolayısıyla günler öncesinden evrak toplama, evrak takipleri, zamansal sıkıntılar ya da stres yaşama gibi negatif durumların da tarihe karışması bekleniyor.

Öte yandan oluşturulacak bu sistemin, yapılacak tüm başvuruları ilgili birlik üyesinin ulusal vize sistemine iletmesi söz konusu. Bu sayede herhangi bir AB üyesi ülke için Schengen vizesi başvurusu, yalnızca komisyon tarafından oluşturulan bu platform üzerinden yapılabilecek.

Platform üzerinden vize başvurusu yapanlar, seyahat planlarının ve destekleyici diğer belgelerinin tüm elektronik kopyalarını yükleyebilecek. Ayrıca vize için talep edilen tüm veriler de bu platforma girilecek ve başvuru sahipleri, vize ücretlerini de yine bu platform aracılığıyla rahatlıkla yapabilecek. Son olarak, sonuçlanan başvurular da yine bu platform üzerinden görülebilecek.

Vize Başvurusu İçin Konsolosluklara Gidilmesi Gereken Durumlar Hangileridir?

Yukarıda da ayrıca belirttiğimiz gibi tüm başvuruların dijitale dönüşmesi muhtemel ancak yine de bazı durumlarda vize başvuruları için konsolosluklara gidilmesi gerekebilir. Bu durumları ise aşağıda yer alan liste üzerinden takip edebilirsiniz.

  • İlk kez vize başvuru yapanlar
  • Biyometrik verileri artık geçerli olmayanlar
  • Yeni seyahat belgesi (pasaport) olanlar

Ayrıca vize talep eden kişi, eğer birden fazla Schengen ülkesini ziyaret etmek isterse; platform, kişinin kalış süresine bağlı olarak, bu ülkelerden hangisinin başvuruyu incelemekle yükümlü olduğunu da otomatik olarak belirleyecek.

Dijital Schengen Vizesi Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?

Avrupa Birliği (AB) Seyahat Bilgileri ve Seyahat Yetkilendirme Sistemi (ETIAS), dijital başvuru platformunun geliştirilmesine 2024'te start verecek. Ancak 2026'dan itibaren başvuruların kabul edilmesi öngörülüyor ve 5 yıllık geçiş döneminden sonra tüm üye ülkelerin 2031'de bu dijital başvuru sistemiyle hareket etmeye başlaması planlanıyor.

Nihayetinde bu sistem, seyahat edenlerin vize başvuru süreçlerini dijitalleştirerek, seyahat özgürlüğünü genişletmeyi ve başvuru sürecini daha erişilebilir hale getirmeyi hedefliyor da diyebiliriz.

Dijital Schengen Vizesi Başvurusu Hangi Ülkeler İçin Geçerli Olacak?

Dijital Schengen vizesi başvurusu, tasarının yasallaşmasından sonra Schengen anlaşmasını tam olarak karşılayan tüm ülkelerde geçerli olacak. Ancak öneri yasallaşana kadar bazı eklemelerin de ya da eksilmelerin olması da söz konusu olabilir. Yine de şu an için ön görülen ve Schengen ülkeleri olarak gösterilen asıl liste şu şekilde:

Almanya Estonya İsveç Lüksemburg Slovenya Lishtenstein
Avusturya Finlandiya İtalya Malta Yunanistan
Belçika Fransa Macaristan Polonya İsviçre
Çek Cumhuriyeti Hollanda Letonya Portekiz İzlanda
Danimarka İspanya Litvanya Slovakya Norveç

Bu ülkelerin yanı sıra Romanya, Bulgaristan ve Kıbrıs için de dijital Schengen vize başvurusunun geçerli olup olmayacağı merak ediliyor. Ancak İrlanda, Bulgaristan, Romanya ve Kıbrıs ile birlikte İzlanda, Norveç, Lihtenştayn ve İsviçre de Schengen anlaşmasını tam olarak uygulamıyorlar. Dolayısıyla tabloda yer almasına rağmen bu ülkelerin dijital dönüşüm programı içerisinde yer almaması söz konusu olabilir.

Dijital Schengen Vizesi Güvenli Mi?

Dijital Schengen vizesi ile birlikte güvenlik sorularının da sıklıkla gündeme girdiğini görebilirsiniz. Çünkü pek çok insan evrak yükleyeceği bu sistemin geçerliliğini sorguluyor ancak durum tam tersi görünüyor. Avrupa Komisyonu’na göre, bu durumun nedeni ise pasaportlara işlenen kâğıt üzerindeki vizelerin, dolandırıcılık ve hırsızlığa karşı daha hassas olmaları. Dolayısıyla bir tür elektronik dosya işlevi görecek bu sitemin geleneksel yönteme kıyasla daha nitelikli ve güvenli olduğu bildiriliyor.

Dijital Schengen Vizesi Başvuru Ücreti Ne Kadar Olacak?

Yasal kaynaklarca duyurulan herhangi bir net ücret olmamakla birlikte şu an için dijital başvuru ücretlerinin herhangi bir artışa mahal vereceği ön görülmüyor. Ancak sistemin yürürlüğe girmesi adına hala belirli bir süre bulunduğundan, o zamana kadar Schengen vizesi ücretlerinde de artış söz konusu olabilir. Şu an için belirlenen Schengen vizesi ücretleri ise aşağıdaki gibidir:

  • 12 yaşından büyükler için 80 euro
  • 6 - 12 yaş arasındakiler için 40 euro
  • 6 yaşından küçük başvuru sahipleri için ücretsiz

Sonuç olarak; bu yeni dijital vize başvuru sistemlerinin getirdiği değişim, seyahat dünyasını daha erişilebilir, hızlı ve kullanıcı dostu bir yola sokuyor ve Schengen Vizesi'nden ETIAS'e, seyahat edenlerin karşılaştığı prosedürlerdeki bu evrim, sınırları aşmayı kolaylaştırarak kültürler arası etkileşimi ve seyahat özgürlüğünü bir adım öne taşıması bekleniyor.