Hemen Ara!

ETIAS Nedir? Ne Zaman Uygulamaya Başlayacak?

Dünya, seyahat özgürlüğünün değerini her geçen gün daha fazla anlamaya başlıyor fakat bahsi geçen bu özgürlük, aynı zamanda güvenliğin de bir parçası durumundadır. Dolayısıyla Avrupa Birliği'nin seyahat politikalarında yeni bir döneme girdiğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz. Tam da bu hedefle: ETIAS!

Avrupa Seyahat Bilgi ve Yetkilendirme Sistemi olarak adlandırılan bu yeni sistem, seyahat eden herkes için daha güvenli bir Avrupa deneyimi sunmayı hedefliyor. Peki ama ETIAS nedir, nasıl çalışır ve ne zaman hayata geçecek? Detaylarıyla inceleyerek, 2025 sonrasındaki seyahatlerinizde bu sistemin size neler getireceğini keşfetmek için yazının devamını okumayı unutmayın!

İşte ETIAS ve bu uygulamaya dair çok daha fazlası:

İçindekiler
  1. ETIAS Nedir? Ne Zaman Uygulamaya Başlayacak?
  2. 1.1. ETIAS Ne Demek?
  3. 1.2. ETIAS Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?
  4. 1.3. ETIAS Yetkilendirmesi Neden Önemli?
  5. 1.4. ETIAS’a Kimler İhtiyaç Duyacak?
  6. 1.6. ETIAS Maliyeti Ne Kadar Olacak?
  7. 1.7. ETIAS Geçerlilik Süresi Nedir?

ETIAS Ne Demek?

ETIAS’ın açılımı, “Avrupa Seyahat Bilgileri ve Yetkilendirme Sistemi” olarak bilinmektedir. Çalışmalarının 2016 yılında başlatıldığı ve Avrupa Birliği'nin (AB) güvenlik önlemlerini güçlendirmek amacıyla geliştirdiği bilinen bu sistemin 2025 itibariyle yürürlüğe girmesi beklenmektedir. Peki ama ETIAS tam olarak nedir, ne anlama gelir?

Öncelikle ETIAS / Etias vize niteliği taşımamaktadır. Çünkü bu sistem tamamıyla Schengen Bölgesi'ne vizesiz seyahat eden ülkelerden gelen ziyaretçilerin girişlerini izlemeyi ve değerlendirmeyi hedefler. Başka bir deyişle, ön kayıt ya da bir çeşit feragatname olarak da adlandırılabilir.

Bu sistem; seyahat eden kişilerin güvenlik risklerini önceden belirleyebilmek adına seyahat öncesinde bilgi toplamayı ve bu bilgileri değerlendirerek, bir nevi hızlı rapor erişimini açmayı hedeflemektedir. Ki aynı zamanda bu durum, biyometrik verilerin ve kimlik bilgilerinin incelenmesiyle potansiyel güvenlik tehditlerinin veya yasa dışı faaliyetlerinin de önlenmesi anlamına gelmektedir.

ETIAS Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?

Avrupa Seyahat Bilgi ve Yetkilendirme Sistemi (ETIAS) ile hedeflenen bu yeni düzenleme ile 2025'in ortasından sonra, vizesiz seyahat hakkına sahip olan 60'tan fazla ülkeden gelen yaklaşık 1.4 milyar kişinin, Avrupa ülkelerine giriş yapmak için seyahat öncesi izin alması gerekeceği ön görülmektedir.

ETIAS Yetkilendirmesi Neden Önemli?

2025 yılının yarısından sonra yürürlüğe girmesi beklenen bu değişikliğin, seyahat edenlerin çoğunu doğrudan etkileyeceği ve seyahat özgürlüğü ile güvenlik arasında yeni bir denge oluşturacağı aşikardır. Fakat ETIAS yetkilendirmesi yalnızca ziyaretçiler için değil, Avrupa Birliği için de hayati bir öneme sahiptir. Çünkü ETIAS seyahat öncesi izni ile Avrupa'ya seyahat edecek olanların güvenilirliğini değerlendirilerek, potansiyel güvenlik risklerini önceden belirlemeyi sağlayacak. Bu durum ise hem seyahat edenlerin hem de Avrupa'nın güvenliğini artırmak, terörizm veya yasa dışı faaliyetler gibi riskleri minimize etmek için bir önleyici önlem olarak da görülebilir.

Etias’a kimler İhtiyaç duyacak

Yukarıdaki açıklamada da net bir şekilde ifade ettiğimiz üzere ETIAS, AB bölgesine vizesiz şekilde giriş sağlayabilen ülkelerin vatandaşlarını hedef kılmaktadır. Dolayısıyla aşağıdaki tablo üzerinde isimleri geçen tüm ülkelerin vatandaşlarının ETIAS yetkilendirmesine sahip olmaları zaruridir. Fakat sistemin tam olarak faaliyete geçeceği 2025 yılına kadar olan süreçte bu listeye yeni ülkelerin de eklenmeleri olasıdır.

İşte ETIAS yetkilendirmesinin mecburi olacağı ülkelerden bazıları:

Albania Antigua ve Barbuda Australia Barbados Brazil Canada
Andorra Argentina Bahamas Bosnia Herzegovina Chile
Colombia Dominica Georgia Guatemala Hong Kong Brunei
Costa Rica El Salvador Greneda Honduras

ETIAS Sistemi Nasıl Çalışacak?

ETIAS sisteminin kullanışı, tamamıyla zamandan tasarruf etmeye yönelik olacağı için ön görülen prensip; başvuru formunun gönderilmesi ve ilgili yönergenin takip edilmesi üzerine kuruludur. ETIAS seyahat iznine başvurmak için hangi seyahat belgelerinin kullanılabileceğini, başvuru formuna hangi bilgilerin eklenmesi gerektiğini ve başvuru ücretinin ne kadar olduğunu öğrenmek ilk etapta yeterli olacaktır.

ETIAS Maliyeti Ne Kadar Olacak?

Sistemin işleyişi, 18 yaş ve üstü her bireyden, seyahat öncesi izin almak için yaklaşık olarak 7 Euro'luk bir ücret talep etmeyi öngörüyor. Bu rakam, seyahat edenler için büyük bir mali külfet olmayacak şekilde belirlenmiştir. Ödeme süreci ise oldukça kullanıcı dostu olacak; seyahat izni almak isteyenler, kredi kartı gibi yaygın olarak kullanılan güvenli ödeme yöntemlerini tercih edebilecekler. Bu da ödeme sürecini kolaylaştırırken aynı zamanda seyahat öncesi işlemleri hızlandıracak ve seyahat deneyimini daha sorunsuz hale getirecek.

ETIAS Geçerlilik Süresi Nedir?

Standart bir ETIAS seyahat izninin aksine, sınırlı geçerliliğe sahip bir ETIAS seyahat izni; seyahat izni gerektiren 30 Avrupa ülkesinin tümüne değil de bunun yerine yalnızca başvuruda açıkça tanımlanan ülkelere seyahat etmenize izin verir .Ancak sınırlı geçerliliğe sahip ETIAS seyahat izni, aşağıdaki 2 ana koşula bağlıdır:

  1. İnsani durumlardan doğan durumlarda veya önemli yükümlülükleri yerine getirmek için seyahat edilmesi gerektiğinde,
  2. ETIAS başvurusunun kabul edilmeyeceğinin düşünüldüğü veya başvurunun halihazırda reddedilmiş ya da iptal edilmiş olması gibi durumlarda.

Öte yandan bu tür bir talebin değerlendirilmeye alınmasını sağlayabilecek bazı koşulları ise aşağıdaki gibi listelenebilir:

  • Başvuru sahibinin veya birincil derecede bulunan yakın akrabalarının yaşamlarını tehdit eden herhangi bir hastalığın bulunması
  • Başvuru sahibinin üst veya alt aile üyelerinden herhangi birinin cenazesine katılmak adına başvuruda bulunması
  • Hükümetler arası konferanslara katılım durumları
  • Mahkemeye çıkma zorunluluğunun bulunduğu durumlar
  • Geçici kalışla transit haklarının kişiye verilmesi

Konuya ilişkin merak edebilecekleriniz ve diğer vize işlemleriniz için kolayseyahat.net farkı ile iletişim kanalı üzerinden irtibata geçebilirsiniz.