- Anasayfa
- Ülkeler
- Yunanistan
- Vize İşlemleri
- Yunanistan Aile ve Arkadaş Ziyareti Vizesi
Yunanistan Aile ve Arkadaş Ziyareti Vizesi
Yunanistan'ın tarih kokan sokaklarında aile üyelerinizle buluşmak veya yakın arkadaşlarınızla eşsiz anılar biriktirmek istiyorsanız; Yunanistan aile ziyareti vizesi tam da sizin için! İşte bu muhteşem deneyimin kapılarını aralamadan önce bilmeniz gereken adımlar ve hazırlamanız gereken belgeler…
Yunanistan Aile ve Arkadaş Ziyareti Vizesi Sürecine Genel Bakış
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan tüm umuma mahsus bordo pasaport hamilleri, Yunanistan aile ve arkadaş ziyareti vizesi alarak; Yunanistan'da ikamet eden aile bireylerini, anne-baba, eş, dost ve kardeş gibi diğer yakınları ziyaret edebilirler. Ancak Yunanistan aile ziyareti vizesi ile yapılacak bu ziyaretlerin, 180 gün içinde en fazla 90 güne kadar uzaması mümkündür.
Yanı sıra bu vize tipine başvuru yapmak isteyen kişilerin, belirli adımları takip etmeleri ve gerekli belgeleri de sunmaları elzemdir. Söz konusu aile ve arkadaş ziyareti vizesi olduğunda ise öncelikli liste içerisinde gösterilebilecek belgelerin başında; Yunanistan’da 1.dereceden yakını olanlar için söz konuşu akrabalığı kanıtlar belgeler veya Yunanistan’da bulunan diğer yakınların temin edebilecekleri davetiyeler gelmektedir.
Diğer detaylar ve “Yunanistan aile ziyareti vize başvurusu nasıl yapılır” sorusunun cevabı için yazının devamını incelemeyi unutmayın.
Yunanistan Aile ve Arkadaş Ziyareti Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Öncelikle bilinmesi gerekir ki Yunanistan aile ziyareti vize başvurusu doğrudan Yunanistan Konsolosluğu'na yapılamaz. Çünkü söz konusu vize için gerçekleştirilecek tüm başvurular, Yunanistan Konsolosluğu'nun yetki verdiği Kosmos Vize Hizmetleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla başvuru sürecinde bölgesel ayrımlar bulunabilir ve başvuru sahiplerinin de bu doğrultuda kendi ikamet adreslerine göre hareket etmeleri beklenir.
Kosmos Vize Hizmetleri, Türkiye’deki Yunanistan vize başvuruları için görevlendirilmiş aracı kurumdur. Kolay Seyahat vize danışmanlık firmasıdır. Yurtdışı vize alım süreçlerinde platformumuz size kolaylık sağlamayı amaçlamaktadır.
Gürhan D.
1. Başvuru Formunun Doldurulması
Başvuru yapabilmek isteyen kişilerin öncelikle Kosmos vize merkezinin resmi web sitesinde yer alan, Yunanistan vize başvuru formunu doldurmaları gerekir. Ancak başvuru formu tamamıyla resmi belgedir ve dolayısıyla eksik veya yanlış beyan durumlarında, başvuru sahibi mesul tutulacaktır. Ayrıca formu doldururken aşama aşama ilerlemeniz ve önce kişisel, daha sonra pasaport ve en son ise seyahat bilgilerinizi girmeniz gerekir.
Aşağıdaki görselleri inceleyerek, form içeriğine ve yapısına dair bilgi edinebilirsiniz.
Formda talep edilen kişisel bilgiler
Formda talep edilen seyahat ve pasaport bilgilerinin bir kısmı
Dikkat!
Yukarıda yer alan görseller, 9 aşamalı başvuru formunun yalnızca ilk 2 aşamasını içermektedir. Dolayısıyla vize başvurusunda bulunurken, talep edilecek bilgilerin tamamı bunlarla sınırlı değildir. Ancak yazının devamını okuyarak ileriki safhalara dair de bilgi edinebilirsiniz.
2. Randevu Alımı
Randevu alım aşamasına geçmeden önce tamamlamakla mükellef olduğunuz tüm Yunanistan aile ziyareti vizesi için gerekli evraklar listesini gözden geçirmeli ve herhangi bir eksik ya da sorun olamadığından emin olmalısınız. Ayrıca seyahat tarihinize uygun bir tarihe randevu almalı ve bu nedenle tüm vize işlemlerinizde seyahat tarihinizden en geç 15 gün öncesinde başvuruda bulunmalısınız.
Randevu oluşturmak için ise yine Kosmos vize merkezi üzerinden giriş yapabilirsiniz. İlk aşamada T.C. kimlik numaranızı girmeli ve başvuru tipinizi seçmelisiniz. Akabinde daha önce sisteme kaydolduğunuz bilgiler ile ilgili başvuru şubesini ve uygun randevu tarihlerini öğrenebilirsiniz.
Ayrıca randevularını iptal etmek veya tarih / saat değişimi yapmak isteyen vatandaşlara da aynı online kanal üzerinden hizmet verilmektedir.
Randevu alımı için girmeniz gereken bilgilerden bazılarını ve Kosmos vize merkezi platformunun vize randevu alımı noktasındaki genel çizgisini aşağıdaki görsel üzerinden inceleyebilirsiniz.
Randevu alımı 1. Aşama
3. Gerekli Belgelerin Hazırlanması
Yunanistan aile ziyareti vizesi almak adına toparlamanız gereken evrakların listesine, ikametgah filtreleme sistemi üzerinden ulaşabilirsiniz. İkametgâh filtreleme sistemi ise sizi, bulunduğunuz konuma en yakın şehre yönlendirecektir. Bu sistem dahilinde; eğer ikametinizin olduğu ilde Kosmos Vize Merkezi ofisi bulunmuyorsa, bu defa en yakın diğer şehir üzerinden başvuru yapmanız gerekir.
Eğer bulunduğunuz şehirde (ikametgah adresine göre) Kosmos Vize Merkezi ofisi bulunuyorsa, başka bir şehirden başvuru yapmanız mümkün değildir, bu halde yapılan başvurular ise kabul edilmeyecektir.
Gürhan D.
İkametgah filtreleme sistemi üzerinden bağlı olduğunuz ili seçmeniz akabinde ise yönlendirildiğiniz sayfa üzerindeki bilgilerden size en uygun olanı seçerek, Yunanistan aile ve arkadaş ziyareti vizesi almak için gerekli evraklar listesini temin edebilirsiniz.
İkametgah filtreleme sistemi üzerinde doldurmanız gereken alanları aşağıdaki görsel üzerinden inceleyebilirsiniz. Hangi belgelerin gerekebileceğine ilişkin detaylı liste için ise yazının devamında yer alan, gerekli belgeler başlığının altını incelemeyi unutmayın.
İkametgâh Filtreleme Sistemi
4. Başvuru Sonrası
Tüm vize başvurularınızı; başvuru formunun doldurulması, randevu alımı ve gerekli evrakların temini akabinde takip etmeniz gerekir. Bu takibi ise başvurunuzu Kosmos Vize Merkezi ofisleri üzerinden yaptığınız başvuru neticesinde, ilgili web sitesi üzerinden de yapabilirsiniz.
Başvuru takip sorgulama işlemi için Kosmos Vize Merkezi’nin ilgili takip kısmına girmeli ve burada yer alan, barkod ve T.C. kimlik numaralarını da yazarak, sorula butonuna tıklamalısınız.
Yunanistan’daki Aile ve Arkadaşlarınızı Ziyaret İçin Vize Başvurunuzda Gerekli Belgeler
Yunanistan aile ziyareti vizesi için gerekli belgeler listesi; vize kategorisi, seyahat aracı, konaklama ve meslek bilgileri, uyruk ve çocuklu / çocuksuz seyahat durumlarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Aşağıdaki liste üzerinden farklı durumlara bağlı olarak, tarafınızdan talep edilebilecek evraklara ulaşabilirsiniz.
- Standart Evraklar
- Başvuru Formu: Kosmos web sitesi üzerinden doldurulacak olan başvuru formunun çıktısı alınmalıdır. Ayrıca bu evrağın ıslak imzalı, eksiksiz ve tamamı gerçeği yansıtır şekilde teslim edilmesi gerekir.
- Fotoğraf: Arka fonu beyaz olacak şekilde çekilmiş, 1 adet 3,5 cm x 4,5 cm boylarında biyometrik fotoğrafın da başvuru dosyasına eklenmesi gerekir. Ayrıca fotoğrafın gerçeği yansıtması adına yetişkinler için son 6 ay, çocuklar için ise son 3 ay içerisinde çekilmiş (güncel) olması önemlidir.
- Güncel Pasaport: Pasaportunuzun geçerli (güncel) olması oldukça önemlidir. Yanı sıra içerisinde en az iki (2) sayfalık boş alan bulundurmalıdır ve seyahat bitiminden itibaren en az üç (3) ay daha geçerliliğinin bulunması elzemdir.
- Eski Pasaport: Geçmişe ait diğer pasaportların da sunulması gerekir. Ancak eğer bu pasaportlar bulunmuyorsa veya imha edilmişlerse buna dair bir dilekçe yazılabilir.
Eğer vizesi olan bir başka kişiyle seyahat ediliyorsa; seyahat edilen kişiye ait geçerli vizenin kopyası veya yeşil pasaportunun ön bilgi sayfasının kopyası da sunulmalıdır. Başvuru esnasında ise pasaportun kimlik bilgilerinin bulunduğu sayfanın fotokopisi ile birlikte daha önce alınmış Schengen veya başka bir ülke vizesine ait fotokopiler de sunulmalıdır.
Yıldıray Boz
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi: Kimlik fotokopisi olarak da bilinen bu evrağın resmi makamlar tarafından incelenmiş ve onaylanmış olması gerekir.
- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: Bu belge, e-devlet üzerinden rahatlıkla alınabilir. Ancak QR kodlu imzalı ve eğer kişi bekar ise anne babasını, evli ise eşi ve çocuklarını kapsayacak şekilde temin edilmelidir.
- İkametgah Belgesi: Bu belge de yine e-devlet üzerinden temin edilebilir ancak benzer şekilde QR kodlu olması önemlidir.
- Seyahat Sigortası: Seyahat sigortalarının, seyahat süresinin tamamını kapsayacak ve en az 30.000 Euro teminatında olacak şekilde biçimlendirilmeleri gerekir. (Euro cinsinden olmayan teminatlar kabul edilmemektedir.) Ayrıca seyahat sigortasının tüm Schengen üye ülkelerini kapsaması, QR kodlu olması ve poliçe içerisinde “vefat halinde cenazenin defni veya yurtdışından nakil giderlerinin nasıl karşılanacağı” bilgisine yer verilmesi de mecburidir.
- Davetiye: Davetiyeler gov.gr veya KEP’ten (Yunanistan Vatandaşlık Hizmet Merkezi) alınabilmektedir. Gov.gr üzerinden alınacak tüm davetiyelerde okunabilirlik ve QR kod zorunluluğu vardır. Öte yandan diğer davetiyeler için ise kişinin kalış süresinin ve davet eden diğer kişinin tüm kimlik ve iletişim bilgilerinin girilmesi zorunludur. Son olarak, bu davetiyelerde ıslak imza ve kaşe de yine önemlidir.
- Dekont: Vize ücretinin ödendiğine dair dekontun da ayrıca sunulması gerekir.
- Seyahat Aracı Bilgileri
- Uçak seyahatlerinde; bilet fiyatlarının göründüğü ve hem gidiş hem de dönüşe ait tüm uçak biletleri sunulmalıdır. Ayrıca biletler barkodlu olmalıdır ve rezervasyon kodları (pnr) görünmelidir.
- Tur seyahatlerinde; Tur makbuzunun orijinali, tur programı, tur sözleşmesi, konaklamanın yapılacağı bütünden tarihli ve isim listeli rezervasyon belgesinin de sunulması gerekir. Öte yandan yine tur seyahatlerinde seyahat aracına bağlı (otobüs, gemi veya araba) diğer evrakların da ibrazı mecburidir.
- Özel Araç ile Seyahatlerde; araç, başvuru sahibine ait ise ruhsat fotokopisi, ruhsat sahibinin seyahat planını açıklayan yazısı ve aracı kullanacak kişiye ait uluslararası yeni ehliyet fotokopisi gerekir. Ancak eğer araç başka bir kişiye veya şirkete ait ise vekaletname veya Araç Sahibinin Geçerli Vizesi yahut şirketteki yetkiyi gösteren ticaret sicil gazetesi dosya içerisinde bulundurulmalıdır.
- Konaklama Bilgileri
- Aile / Arkadaş yanı: Davetiyeler gov.gr veya KEP’ten (Yunanistan Vatandaşlık Hizmet Merkezi) alınabilmektedir. Gov.gr üzerinden alınacak tüm davetiyelerde okunabilirlik ve QR kod zorunluluğu vardır. Öte yandan diğer davetiyeler için ise kişinin kalış süresinin ve davet eden diğer kişinin tüm kimlik ve iletişim bilgilerinin girilmesi zorunludur. Son olarak, bu davetiyelerde ıslak imza ve kaşe de yine önemlidir
- Otel: Otelde kalınacağı durumlarda mutlaka otel rezervasyonlarına da evraklar arasında yer verilmelidir. Ayrıca ulaşım biletleri ile otel rezervasyonlarının uyumlu tarihlerde olması da önemlidir. Otel için ön ödeme veya ödemenin tamamı yapıldıysa, bu ödemeyi gösteren bir makbuz da talep edilebilir.
- Finansal Bilgiler
- Mal Varlığını Gösterir Belgeler: Türkiye’de veya Avrupa’da bulunması fark etmeksizin kişinin sahip olduğu tüm mal varlıkları dosyaya eklenmelidir. (Örn. Kira gelirleri, araç ruhsatları, tapular vb.)
- Banka Hesap Dökümü: Randevu tarihinden en fazla 1 hafta öncesine ait olan banka hesap dökümlerinin de sunulması beklenir. Ancak bahsi geçen bu belgelerin çift yüzlü basılmış, son 3 aya ait tüm hareketleri kapsayacak şekilde, ıslak imzalı, kaşeli ve imza sirküleri ile beraber sunulması gerekir.
- Mesleki Evraklar
- İşveren Yazısı: Şirkete ait antetli kağıda ve doğrudan Yunanistan Konsolosluğu’na hitaben yazılmalıdır. Ayrıca çalışanın adı, pasaport numarası, işe başlama tarihi, mevcut görevi, izin süresi, ücretli ya da ücretsiz izin durumu, işverenin iletişim bilgileri ve yazıyı imzalayan kişinin ismi ile mevkisi de mutlaka bu yazı içerisinde belirtilmelidir.
- 4A İşe Giriş Bildirgesi: bu belgenin de e-devlet üzerinden, QR kodlu şekilde alınması yeterlidir. Ancak 2008 öncesi girişi olanlar için ıslak imza ve kaşe zorunludur.)
- Maaş Bordrosu: Son 3 aya ait hem kaşe hem de ıslak imzalı maaş bordrosunun sunulması beklenir.
- Şirket Dokümanları: Güncel Vergi Levhası, Ticari Sicil Gazetesi, Son 6 aya ait Orijinal ya da e-imzalı Faaliyet belgesi ve İmza Sirküleri.
- SGK Tescil ve Hizmet Dökümü: yine e-devlet üzerinden, QR kodlu olacak şekilde alınmış olması yeterlidir.
Öte yandan mesleki evraklar, kimi durumlara göre değişim gösterebilir. Aşağıdaki listeyi takip ederek, ilgili durumlara ait evrakları da inceleyebilirsiniz:
Başvuru sahibinin emekli olması durumunda, 4A/ 4B Emekli Aylık Bilgisi evraklarına da yer verilmesi gerekir. Ayrıca kişinin emeklilik maaşını gösteren ve randevu tarihinden 1 hafta önce alınmış, son 3 ayı kapsayan hesap dökümü de sunulmalıdır.
Başvuru sahibinin öğrenci olması durumunda; öğrenci belgesi, sponsorluk dilekçesi, sponsor evrakları, parmak izi, varsa ebeveynlerine ait pasaport ve vizeler, boşanmış çiftler için çocuğun velayetini gösteren mahkeme kararının orijinali ve fotokopisi sunulmalıdır.
Başvuru sahibinin 18 yaşının altında olması durumunda, ebeveynlerin muvafakatname vermesi zorunludur. Ancak her iki ebeveyn veya yasal vasi de şahsen başvuru merkezini ziyaret ettiyse ve imza verdiyse, bu durumda muvafakatname gerekmez. Gelemeyecek olan ebeveyn veya ebeveynler var ise bu defa hem orijinal hem de fotokopi olarak noter tasdikli muvafakatname verilmesi mecburidir.
Başvuru sahibinin ev hanımı veya çalışmıyor olması durumunda; evlilik cüzdanı, sponsor dilekçesi ve son olarak sponsor evraklarının da sunulması gerekir.
Başvuru sahibinin kamu çalışanı olması durumunda; çalışan evraklarına ek olarak kurum yazısı, maaş bordrosu, 4A giriş bildirgesi, kurum kartı ve SGK Tescil ve Hizmet Dökümünün de sunulması beklenir.
Başvuru sahibinin şirket sahibi olması durumunda ise mal varlıkları beyanlarına ek olarak şirkete ait diğer belgelerin de sunulması elzemdir.
Dikkat!
Çocuklu seyahat edecekler için;
- Başvuru formu her bir çocuk için ayrıca doldurulmalıdır.
- 12 yaşının üstünde olan çocukların biyometrik uygulama gereği olarak parmak izi vermeleri zorunludur.
- Muvafakatname mutlaka temin edilmelidir.
- Ebeveynlerin veya yasal vasinin geçerli vizeleri de çocuğun dosyasına eklenmelidir.
Yunanistan Aile ve Arkadaş Ziyareti Vizesi Ücreti
Yunanistan aile ve arkadaş ziyareti vize ücreti özellikle Schengen kodunun geçerli olduğu durumlarda yükümlülük olmaktan çıkabilir. Ancak bunun yanı sıra eğer Yunanistan aile ziyareti vizesi başvurusunda bulunuyorsanız; Nisan 2024 bilgileri ışığındaki güncel fiyatlar şu şekildedir:
- Yetişkinler için 80 € .
- 6 – 12 yaş aralığındaki çocuklar için 40 € .
- 6 (altı) yaşın altındaki çocuklar için ise herhangi bir ücret söz konusu değildir.
Öte yandan yukarıda da ayrıca belirttiğimiz gibi Schengen kodu nedeniyle bazı kategorilere dahil olan başvuru sahiplerinin, Yunanistan aile ziyareti vize ücreti ödemelerine gerek yoktur. Bu durumları ise aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Diplomatik pasaport hamilleri
- AB / AEA ve İsviçre vatandaşlarının aile üyeleri.
- Öğrenciler ve onlara eşlik eden öğretmenler.
- Bilimsel araştırma yapmak amacıyla seyahat eden ve üçüncü ülkelerden gelen araştırmacılar.
- Herhangi bit kâr amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından düzenlenen seminer, konferans, spor, kültürel veya eğitim etkinliklerine katılan ve 25 yaşının üzerinde olan kuruluş temsilcileri.
. Yunanistan'ın muhteşem atmosferini ve sıcak misafirperverliğini aileniz veya arkadaşlarınızla yaşayabilir, unutulmaz bir deneyime kapı aralayabilirsiniz. Merak ettikleriniz, edebilecekleriniz, hatta hepsi ve daha fazlası için bizimle iletişime geçmeyi unutmayın!
Kolay Seyahatler dileriz!
Kaynakça
Yunanistan Vizesi. (2024, Nisan 10). Yunanistan Aile Ziyareti Vizesi: Yunanistan Vizesi. Yunanistan Vizesi: https://www.yunanistanvizesi.com.tr/vize/yunanistan-aile-ziyareti-vizesi/137/ adresinden alındı Kosmos Vize Hizmetleri. (2024, Nisan 10). Anasayfa: Kosmos. Kosmos: https://kosmosvize.com.tr/ adresinden alındı MFA. (2024, Nisan 10). https://www.mfa.gr/turkey/tr/search.html adresinden alındı Visaguide.world. (2024, Nisan 10). visaguid;greece visa. Visaguide.world: https://visaguide.world/europe/greece-visa/fees/ adresinden alındı
- Buse Çalık
- 10 Nisan 2024
- 10 Nisan 2024
Yunanistan Vize Danışmanlık Paketleri
Yunanistan Turistik Vize