Yunanistan Vizesi
Avrupa Birliği üyesi ülkelerden biri olması sebebiyle, Yunanistan seyahatiniz öncesi için Schengen vizesi veya yeşil pasaportunuzun olması gerekir.
Yunanistan üzerinden Schengen vizesi aldıysanız, Yunanistan üzerinden Schengen bölgesine girmeye, en çok Yunanistan'da kalmaya ve son çıkış ülkenizin Yunanistan olmasına sonraki Yunanistan vizesi başvurularınızı olumsuz etkilememesi için dikkat etmelisiniz.
Yunanistan Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Bordo pasaport sahibi vatandaşlar için hem Yunanistan’a girişte hem de transit geçişte vize uygulamasına tabiidir; maalesef Yunanistan pandemi döneminden itibaren sınır kapısında vize uygulamalarına ara vermiştir ve günümüzde de kapıda vize uygulaması bulunmamaktadır. Ancak kısa süreli Yunan Adaları seyahatleriniz için kapıda vize uygulamasından faydalanabilirsiniz.
Yunanistan vize başvurusu, Yunanistan Ankara Büyükelçiliği, İstanbul ve İzmir Başkonsolosluğu ve Edirne Konsolosluğu’na, Kosmos Vize Hizmetleri aracılığıyla yapılabilir.
Yunanistan vize başvurusunda bulunmak için önce online olarak temin edebileceğiniz vize başvuru formunu (aile başvurusu yapılacaksa her aile ferdi için ayrı formlar doldurulmalıdır) eksiksiz doldurmanız, imzalamanız ve ardından vize başvurusu için aracı kurumun websitesinden randevu oluşturmanız gerekmektedir.
Başvuru sırasında beyan edeceğiniz evraklar, başvuracağınız vize türüne göre değişiklik gösterecektir. Evraklarınız her halükarda randevu gününe kadar hazırlanmalıdır. Başvuru seyahat tarihinden en fazla 6 ay, en az 15 gün önce yapılabilir.
Yunanistan’a Girişte Kullanılabilecek Vize Türleri
Yunanistan’a girişlerde kullanılabilecek pek çok farklı vize vardır, başvuru yapacağınız vize türünü seyahat sürenize ve seyahat amacınıza göre belirlemeli ve evraklarınızı ona göre hazırlamalısınız. Seyahat sürenize ve amacınıza göre Yunanistan Schengen (C Tipi) Vizesine ya da Ulusal (D Tipi) Vizeye başvurabilirsiniz.
Yunanistan Schengen Vizesi (C Tipi Vize),90 günü aşmayan, kısa süreli seyahatler için başvurulması gereken vize türüdür; 90 günü aşmayacak şekilde aşağıdaki vizeler bu kapsama dahildir:
Seyahatte geçirebileceğiniz maksimum süre verilecek vizede belirlenir; başvurunun ardından pasaportunuzu teslim aldıktan sonra vizenizdeki “number of entires” kısmını kontrol etmeniz gerekir.
Yunanistan Schengen Vizesi Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?
Belgelerinizde eksik olmaması durumunda Yunanistan Schengen Vizesi başvuruları 15 gün içinde sonuçlanmaktadır; süre başvuruların yoğunluğuna göre değişkenlik gösterebilir.
Yazımızı buraya kadar okuduysanız, sabrınız için teşekkür ederiz. Yunanistan seyahatinizde vize başvurularınız için Kolay Seyahat’ten danışmanlık paketi alabilir ve dilerseniz seyahatinz sonrasında Kolay Seyahat Gezi Yazaları sayfamızda paylaşılmak üzere bize seyahat deneyiminizi anlatan bir yazı ve rehber göndererek bir sonraki seyahat danışmanlığınızda indirim avantajımızdan faydalanabilirsiniz.
KAYNAKÇA
- Yunanistan’a Seyahat Edecek Türk Vatandaşları İçin Vize Uygulamaları – Türkiye Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanlığı
- Yunanistan Vize Başvuru Süreci – Kosmos Vize Hizmetleri
- Davet Mektubu - gov.gr
- Yıldıray Boz
- 19 Kasım 2023
- 23 Kasım 2024
Yunanistan Vizesi Gerekli Evraklar
- Başvuru Formu: Online olarak temin edilebilir, form eksiksiz doldurulmalı ve imzalanmalıdır.
- Geçerli Pasaport ve Pasaport Fotokopisi: Pasaport, talep edilen vize süresinin bitiminden en az 3 ay sonrasına kadar geçerli olmalıdır; pasaportta karşılıklı ve boş en az 2 sayfa bulunmalıdır. Başvurunuz esnasında hem pasaportunuzun aslı hem de fotokopisini yanınızda bulundurmanız gerekir.
- Varsa eski pasaportunuzu ve vize fotokopilerinizi de yanınızda bulundurmalısınız. Eski pasaportunuz ve vize fotokopileriniz kayıpsa ya da imha edilmişse buna dair bir dilekçe yazmanız gerekmektedir.
- Vize Ücreti: Vize ücreti randevuya gittiğiniz esnada nakit ve Euro olarak ödenir.
- Fotoğraf: Yetişkiler için son 6 ay, 12 yaş altı çocuklar için son 3 ay içerisinde çekilmiş, biyometrik fotoğraf.
- Seyahat Sağlık Sigortası: Seyahat süresini ve tüm Schengen ülkelerini kapsayan, 30.000 Euro teminatlı sigorta poliçenizi başvuru esnasında yanınızda bulundurmanız gerekmektedir; sigortada mutlaka QR kod bulunmalı ve teminat birimi Euro olmalıdır; sigorta vefat halinde uygulanacak defin ve nakil giderlerine dair hükümleri içermelidir.
- Nüfus Cüzdanı ve Nüfus Cüzdanı Fotokopisi: Güncel bilgilerinizin yer aldığı nüfusve fotokopisini yanınızda bulundurmanız gerekmektedir; kimliğinizin kızlık soyadı vb. gibi değişikliklerle uyumlu olmaması halinde vize başvurunuz aksayabilir.
- Nüfus Kayıt Örneği ve İkâmetgah Belgeleri: E-devlet üzerinden QR kodlu olarak alınabilir. ( ‘nüfus aile’ seçeneği seçilmelidir; ikâmetgah adresi Ankara ve Bölgesiyse, ‘Tarihçeli Yerleşim Yeri Belgesi’ ibraz edilmelidir.)
- Seyahate dair rezervasyon (otel, uçak, tur vs.) bilgilerini içeren belgeler.
Seyahat Aracı ve Konaklama Yerine Göre Belgeler
SEYAHAT ARACI | GEREKLİ EVRAK |
Tur | Tur makbuzunun original, tur programı, tur sözleşmesi |
Uçak | PNR kodu ve fiyatın açıkça gözüktüğü gidiş-dönüş uçak bileti rezervasyonu; biletler barkodlu olmalıdır. |
Araba | Araç vize başvurusu yapan kişiye aitse ruhsat fotokopisi, seyahat planına dair yazı ve aracı kullanacak kişnin uluslararası yeni ehliyet fotokopisisi; araç 3. Bir şahsat aitse ek olarak aracın asıl sahibinin ruhsatı ve geçerli vizesi. |
Bot/Yat | Bot ya da yat vize başvurusu yapan kişiye ya da a 3. bir şahsa (aile, arkadaş ya da şirket) aitse baglama kütüü ve davet yazısı; bot ya da yat sahibi vizeye başvurmuyorsa bot/yat sahibinin geçerli pasaportu ve vize fotokopisi. |
Otobüs | Fiyatın açıkça gözüktüğü gidiş-dönüş otobüs bileti rezervasyonu; biletler barkodlu olmalıdır. |
Gemi | Fiyatın açıkça gözüktüğü gidiş-dönüş gemi/feribot bileti rezervasyonu; biletler barkodlu olmalıdır. |
KONAKLAMA YERİ | GEREKLİ EVRAK |
Otel / Airbnb / Kiralık ev / Kamp alanı | Ulaşım rezervasyonlarıyla uyumlu ve fiyatın belirtildiği rezervasyon evrakları; Airbnb rezervasyonlarında ev sahibinin iletişim bilgileri ve konaklama tarihlerinin, konaklama ücretinin ve konaklayacak kişilerin rezervasyonuna dair bilgiler eklenmelidir. |
Aile & Arkadaş Yanı | www.gov.gr’den alınacak, QR kodu net gözüken davetiye; gov.gr üzerinden alınmayan davetiyeler için kalış süresini ve misafir edecek kişinin tüm kimlik ve iletişim bilgilerinin yer aldığı ıslak imzalı, kaşeli ve original KEP davetiyesi. |
Diğer (Airbnb vs.) | Konaklama giderlerinin kim tarafından karşılanacağı belirtilmelidir. |
- Biletlerin orijinali Yunanistan Konsoloslukları tarafından talep edilebilir.
- Tur ile yapılacak seyahatlerde otel konaklamalarına dair tarihli ve isim listeli rezervasyon bilgisi eklenmelidir.
- Otel için ödeme makbuzu talep edilebilir.
Çalışanlar İçin Gerekli Belgeler
- 4A İşe Giriş Bildirgesi (E-devletten alınabilir, QR kodlu olmalıdır; 2008 öncesi girişliler için ıslak imzalı ve kaşeli)
- SGK Tescil ve Hizmet Dökümü (E-devletten alınabilir, QR kodlu olmalıdır)
- Maaş Bordrosu
- Maaş hesabı (Bankadan alınmalı)
- İşverenden alınacak şirket antetli kağıda, Yunanistan Konsolosluklarına hitaben çalışanın adı/soyadı, pasaport bilgileri/işe başlama tarihi ve görei, izinli sayılacağı süreler (iznin ücretli/ücretsiz olduğuna dair bilgi),işverenin iletişim bilgileri yazılmalı; imzalayan kişininin adı ve mevkisi, ayrıca şirket sahibinin imzası ve kaşesi de eklenmelidir; çalışan iş sebepli farklı bir bölgede ikâmet ediyorsa bu belirtilmelidir.
Çiftçiler İçin Gerekli Belgeler
- Çiftçi Kayıt Belgesi (ÇKS)
- Zirai Araç Ruhsatları ve Tarla Tapuları (Kiralık ise kira kontratı)
- Bağlı olunan ziraat odasından alınacak çiftçi belgesi de eklenmelidir.
Emekliler İçin Gerekli Belgeler
- Randevu tarihinden en fazla 1 hafta öncesine ait emeklilik hesabı ve emekli maaşını gösteren 3 aylık hesap hareketleri (bankadan alınmalı, banka imza sirküleri mutlaka bulunmalı, ıslak imzalı ve kaşeli olmalıdır).
- 4A/4B Emekli Aylık Bilgisi (E-devletten alınabilir, QR kodlu olmalıdır).
Öğrenciler İçin Gerekli Belgeler
- Sponsor (1. Dereceden yakınlar: anne, baba, kardeşler) evrakları .
- Geçimi sağlayan aile üyesinin maddi durumuna ilişkin bilgiler (Evraklar geçimi sağlayan aile üyesinin iş durumuna göre düzenlenmelidir; aracı kurumun sitesinden meslek gruplarıyla ilgili gerekli evraklara ulaşılabilir; bankadan alınacak hesap dökümlerinde prosedür diğer iş gruplarıyla aynıdır)
- Geçimi sağlayan aile üyesnin Türkiye ve Avrupa’da bulunan mal varlıkları.
- E-devlet üzerinden alınacak QR kodlu yüksek öğrenim belgesi de eklenmelidir.
12 Yaş Altı ve Çocuklar İçin Gerekli Belgeler
- Yukarıdaki öğrenci grubuyla aynı evraklar eklenmelidir (Sponsor evrakları, geçimi sağlayan aile üyesnin banka hesap ve mal varlığı dökümü)
- QR kodlu öğrenci belgesi (E-devlet’ten alınabilir) ya da okuldan alınacak ıslak imzalı kaşeli öğrenci belgesi de eklenmelidir.
Ev Hanımları ve Çalışmayanlar İçin Gerekli Belgeler
Maddi durum evrakları öğrencilerle ve 18 yaş altıyla aynıdır (sponsor evrakları (sponsor eş ise evlilik cüzdanı, eşin kimlik fotokopisi ve sponsorluk dilekçesi),geçimi sağlayan aile üyesnin maddi durumuna ve mal varlığına ilişkin belgeler)
Kamu Çalışanları İçin Gerekli Belgeler
- Çalışan grubun evraklarına ek olarak kurum kartı eklenmelidir.
- Çalışılan resmi kurumdan seyahatin amacına, izinli olunan süreye (ücretli/ücretsiz belirtilmek üzere) dair ıslak imzalı ve kaşeli ya da e-imzalı yazı alınmalıdır.
Serbest Meslek Sahipleri İçin Gerekli Belgeler
- Meslek kartı.
- Bağlı olunan kurumdan alınacak ıslak imzalı ve kaşeli yazı.
- Şirket Dökümanları (Güncel vergi levhası, ticari sicil gazetesi, son 6 aya ait e-imzalı ya da orijinal faaliyet belgesi; tüm belgelerde imza sirküleri olmalıdır).
Şirket Sahipleri İçin Gerekli Belgeler
- Mal varlığı ve maddi durumu gösteren evraklar (mal varlığı ve banka hesap dökümü prosedürü diğer gruplarla aynıdır)
- Şirket Dökümanları (Güncel vergi levhası, ticari sicil gazetesi, son 6 aya ait e-imzalı ya da orijinal faaliyet belgesi; tüm belgelerde imza sirküleri olmalıdır).
- Şirket sahipleri, şirketin antetli kağıdına yazılmış seyahatin amacını belirten, ıslak imzalı ve kaşeli bir dilekçe de beyan etmelidirler.
- Başvuru yaparken beyan edeceğiniz evrakların geçerlilik süresi, randevu süresinden itibaren en fazla 5 iş günüdür.
Yunanistan Vizesi Ücreti
Vize başvurunuz için ödemeniz gereken ücretler aşağıdaki gibidir ve randevu gününüzde yani başvuru esnasında nakit ve Euro cinsinden ödeme kabul edilir.
Vize başvuru ücreti | 80 € |
Aracı kurum hizmet ücreti | 30 € |
Tüm vize başvuru süreçlerinizde Kolay Seyahat Danışmanlık Paketlerimizden faydalanarak başvuru sürecinizi kolaylaştırabilirsiniz; vize başvuru ücreti ve aracı kurum ücreti dahil paketlerimizle ilgili detaylı bilgi almak için bize lütfen sayfamızdak iletişim formundan bize ulaşın.
Randevunuzu, Türkçe ve İngilizce dillerinde hizmet veren aracı kurumun websitesi üzerinden alabilirsiniz ancak başvuru yapacağınız il ve ikâmet adresiniz aynı olmalıdır; başvuru esnasında aşağıda belirtilen genel evraklar ve başvuru yaptığınız il arasında uyuşmazlık olması durumunda başvurunuz reddedilecektir. Kosmos Vize Hizmetleri 3 farklı randevu seçeneği sunar:
Standart Randevu
VIP Randevu : İşlemlerinizi size uygun gün ve saatte, tek bir noktadan tamamlayabileceğiniz randevudur ; VIP Randevu için, online randevu alırken VIP Randevu seçeneğini seçmeniz ya da çağrı merkezinden randevu almanız gerekmektedir.
VIP randevularda 90 € ek ücret alınır.
Mobil Randevu (Sadece İstanbul için) : Kosmos Vize Hizmetleri’nin ofisine gitmeden bulunduğunuz yerden parmak izi ve evraklarınız alınarak başvuru süreciniz başlatırılır ; başvuru sonucunda pasaportunuz kargo ile teslim edilir. Mobil Başvuru için çağrı merkezinden randevu almanız gerekmektedir.
Mobil Servis Hizmeti için 210 € ek ücret alınır.
- Yunanistan Schengen Vizesi almak için ön koşul ana konaklama yerinizin, yani en uzun konaklayacağınız Schengen ülkesinin Yunanistan olması gerekmektedir ; her ülkede yapılacak konaklama eşit süreliyse Yunanistan Schengen alanına ilk giriş yaptığınız yer olmalıdır.
Yunanistan Vize Danışmanlık Paketleri
Yunanistan Turistik Vize
-
-
- 200,00 € (7.210,00 ₺)
Tek girişli vize ile başka ülkeye gidilir mi?
Can Soysal
12 Nisan 2024Selamlar,
Amerika için detaylı cevaplar vermişsiniz, Amerika vizesi'de düşünüyorum ama Pasaport'u biraz doldurmam lazım.
Önce daha kolay olduğunu düşündüğüm için Yunanistan'la başlamak istedim. Yunanistan tek girişli vizemi yeni aldım. İlk vize başvurum olduğu için onaylanıp onaylanmayacağından emin değildim ama detaylı gezi programı hazırlamıştım. Sanırım gerçek bir seyahat programı hazırlamam iyi oldu.
Yunanistan üzerinden arabayla çıkıp İtalya'ya kadar gitmeyi planlıyorum. Normalde çok girişli vize talebinde bulundum ama tek girişli olarak onaylandı. İlk vize başvurum olduğu için olabilir. Tek girişli vize ile başka ülkeye gidilir mi?
Şimdiden cevabınız için teşekkür ederim.