Akrabalık Yoluyla Green Card Nasıl Alınır?
Amerika'da kalıcı olarak çalışmaya ve yaşamaya ne dersiniz?
Cevabınız “evet” ise aile bağlarınızı kullanarak Amerikan rüyasını gerçeğe dönüştürme şansını kaçırmayın ve bu yazı içerisindeki, akrabalık yoluyla adım adım Green Card başvurusu sürecini öğrenerek, hayalinizdeki yaşama doğru harekete geçin!
Akrabalık ile Green Card Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Tahmin edebileceğiniz üzere, Green Card; Amerika Birleşik Devletleri'nde kalıcı ikamet hakkı sağlayan belgedir. Akrabalık yoluyla Green Card başvurusu ise Amerika'da yasal olarak ikamet eden bir aile üyesinin sponsorluğunu kullanarak bu hakkı elde etme sürecidir.
Peki ama akrabalık yoluyla green card başvurusu nasıl yapılır?
Hemen açıklayalım:
Green card başvurusu, aile dayanaklı göçmen vizeler programı içerisinde incelenebilir ve Birleşmiş Milletler Göçmen Kanunu’na göre de bahsi geçen bu aile dayanaklı vizeler 2 ana gruba ayrılmaktadır. Bunlar;
- Birinci Derece Akrabalar:
Bu vizeler herhangi bir ABD vatandaşıyla (eş, çocuk veya ebeveyn gibi) yakın aile ilişkisine dayanmaktadır.
- Aile Birleşimi:
Bu vizeler ise herhangi bir ABD vatandaşıyla daha uzak aile ilişkileri ve Yasal Daimi İkamet Sahibi Kişiler (LPR) ile belirli ilişkiler içindir.
Öte yandan, her iki türde de rahatlıkla anlaşılabileceği üzere; Green card başvurusu yapmak isteyen yabancılar için Amerika’daki yakınlarının en az 21 yaşında, ABD vatandaşı ya da ABD'de Yasal Daimi Oturma İznine sahip olmaları gerekir. Ve bu kişilerin, başvuru sahipleri adına sponsor olarak, göçmen vize dilekçesi sunmaları beklenir.
Göçmen vize dilekçesi sunabilecek ABD vatandaşlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Eş
- Erkek veya kız çocuk
- Erkek veya kız kardeş
- Ebeveyn
Göçmen vize dilekçesi sunabilecek Yasal Daimi İkamet sahibi kişileri ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- Eş
- Evli olmayan erkek veya kız çocuk
Akrabalık Yoluyla Green Card Başvurusu Nasıl Yapılır?
Göçmen vize süreci olarak da adlandırabileceğimiz bu süreç, birkaç aşamaya tabiidir. Bu aşamaları ise şu şekilde özetleyebiliriz:
1. Adım: Dilekçe Gönderimi
Yukarıda da ayrıca değindiğimiz gibi green card başvuru sahibi için Amerika’daki yakını tarafından dilekçe gönderilmesi gerekir. Bu dilekçe yani I-130 formu (Yabancı akraba dilekçesi) ise Amerika Birleşik Devletleri Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri (USCIS) üzerinden elektronik olarak veya geleneksel posta yolu ile ulaştırılabilir.
Benzer şekilde eğer başvuru sahibi Amerika’da çalışacaksa, bu durumun onaylanabilmesi adına da ABD’li işveren tarafından yazılmış bir dilekçe temin edilmelidir. Bu dilekçe I-140 formu (yabancı işçi dilekçesi) olarak bilinir.
Başvurunuzun Ulusal Vize Merkezine iletilebilmesi için ise göçmen dilekçelerinizin onaylanması gerekir. Dilekçe onayı da USCIS sistemi üzerinden gerçekleşir.
2. Adım: Ulusal Vize Merkezi (NVC) İşlemleri
USCIS sistemi üzerinden onaylanan dilekçenizin akabinde, dosyanız, Dışişleri Bakanlığı Ulusal Vize Merkezine (NVC) aktarılacaktır. NVC işlemlerinizin başlatılması için ise bu platform üzerinden dosya kaydının gerçekleştirilmesi gerekir.
Konsolosluk ise bu aşamada tarafınıza, e-posta veya fiziksel posta yoluyla hoş geldin mektubu gönderir. Gelen bu mektup içerisindeki bilgiler ile Konsolosluk Başvuru Merkezi’ne (CEAC) giriş yaparak; durumunuzu kontrol edebilir, mesaj alabilir ve dosya yönetimini sağlayabilirsiniz.
Ödeme yapılıp, gerekli form ve evrakların NVC sistemine yüklenmesinin ardından ise konsolosluk, sizi mülakat öncesi incelemeye tabii tutacaktır.
CEAC, Consular Electronic Application Center'ın kısaltmasıdır.
3. Adım: Destek Beyanı
Destek beyanı, bir diğer adıyla I-864 formu; ABD içerisinde yaşamak üzere gelecek olan başvuru sahiplerinin maddi sorumluluklarını kabul etmek adına imzalanan, bir çeşit sponsorluk dilekçesidir. Bu belge, başvuru sahibinin Amerika’da yaşayan akrabası / yakını tarafından imzalanmalıdır.
Dilekçe sahibinden istenilen ise öncelikle başvuru sahibine sponsor olduğunu kabul etmek ve akabinde kendi maddi durumunu beyan edecek delilleri toparlayarak sunmaktır. Kişinin bu form aracılığıyla ilan ettiği sponsorluk dönemi ise çoğunlukla, başvuru sahibi ABD vatandaşı oluncaya kadar veya Sosyal Güvenlik Yasası uyarınca 40 nitelikli çalışma dönemi (genellikle 10 yıl) alacak hale gelinceye kadar sürer.
Öte yandan destek beyanı formlarının çeşitli türleri vardır. Bunlar;
- I-864
- I-864EZ
- I-864W
- I-864A
Hangi destek beyanı formu ile mükellef olduğunuz ise hane içerisindeki kişi sayısı, bulunulan eyalet, asgari gelir durumu ve HHS yoksulluk yönergeleri bağlamında değişebilir. Konu hakkında detaylı bir inceleme yapmak isteyenler için konsolosluğun resmi sitesi üzerinde bir hesaplama rehberi bulunmaktadır.
4. Adım: DS-260 Çevrimiçi Vize Başvurusu
Bu adıma kadar ki bütün sürecin tamamlanması ve ücretlerin de ödenmesi durumunda, başvuru sahibinin CEAC üzerindeki durumu “ücretli” şeklinde güncellenir ve DS-260 formunun doldurulması kısmına geçilmelidir.
Bu form, vize yerine geçmez ancak başvuru sahibi ile birlikte göç edecek her aile bireyi için ayrı şekilde doldurulmalıdır. Ayrıca formun doldurulmasından sonra sistem üzerinden yazdırılmalı ve mülakat esnasında başvuru sahibinin yanında bulunmalıdır.
5. Adım: Evrak Takibi
Formlar sonrasında bir diğer aşama sivil evrakların toplanmasıdır. Bu evraklar, kişinin başvuracağı ülkenin getiri olan tam bir listeyi içerisinde barındırmalı ve yine başvurulacak ülkenin dilinde yahut İngilizce olmalıdır.
Öte yandan toplanacak her belgenin; yetkili makamlardan alınmış olması, çeviri belgelerinin ise muhakkak, “çeviri doğrudur ve çevirmen çeviri yapma yetkisine sahiptir” ibaresi taşıması gerekir. Evraklarla ilgili diğer detaylara ise aşağıdaki alt başlık üzerinden erişebilirsiniz.
Ayrıca gerekli belgelerin tümünün toplanmasının ardından tüm bunların taranması da gerekir. Bu aşamada NVC’ye topladığınız belgelerden herhangi birini veya tamamını fiziksel posta yoluyla göndermemeniz şiddetle tavsiye edilir çünkü bu durumda başvurunuzun iptali söz konusu olabilir. Ancak online olarak yükleyeceğiniz bu belgeleri mülakat esnasında yanınızda bulundurmanız da elzemdir.
6. Adım: Mülakat
Mülakat tarihi ve saatini sistem üzerinden, kendinize uygun olacak şekilde ayarlamanız mümkündür ancak mülakat öncesinde de tamamlamanız gereken bazı aşamalar bulunur. Bunlar;
- Tıbbi muayenenizi planlayarak tamamlamak, (Panel hekimi olarak da bilinen ve elçilik onayı almış olan bir doktordan tıbbi muayenen randevusu almanız ve muayeneyi tamamlamanız istenir.)
- Kurye hizmetine / ön görüşme talimatlarına kaydolmak, (Ülke / eyalet değişkenlerine bağlı olarak farklılaşabilir. Bu nedenle en kesin bilgi için konsolosluğun resmi sitesine bakmanız tavsiye edilir.)
- Mülakat esnasında yanınızda bulunduracağınız belgeleri kontrol etmektir.
Mülakat öncesi adımların da tamamlanmasının ardından, planlanan gün ve saatte ilgili ABD Büyükelçiliği’ne veya konsolosluğuna gitmeniz gerekir. Mülakat esnasında yetkili memur sizinle ve diğer aile üyeleriyle (yararlanıcılarla) görüşecektir. Ayrıca yine mülakat esnasında bu sürecin bir parçası olarak sizden dijital parmak izi taramasına girmeniz de talep edilir.
Mülakat sonrasında vizenizin onaylanması durumunda, pasaportunuzun ve vizenizin size ne zaman ulaştırılacağı bilgisini alabilirsiniz ancak eğer vizeniz ret almışsa bu defa, konsolosluk memurundan vizenizin neden reddedildiği bilgisini alabilirsiniz.
Akrabalık Yoluyla Green Card Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
İşte, akrabalık yoluyla green card başvurusu yapmak için gerekli belgeler:
- Pasaport: Giriş yapılması planlanan tarihten sonra en az 6 ay daha geçerliliği bulunan bir pasaport ibraz edilmelidir ve her aile bireyinin şahsi pasaportunu sunması elzemdir.
- Randevu mektubu: NVC’den alınmış randevu mektubu dosya arasında bulunmalıdır, ayrıca bu evrakın mülakat esnasında da muhakkak başvuru sahibinin yanında olması gerekir.
- 2 adet fotoğraf: Yüklenecek olan fotoğrafların biyometrik nitelik taşıması beklenir, benzer şekilde konsolosluğun belirlediği diğer fotoğraf kriterlerine de uyum sağlaması önemlidir.
- DS-260 formu: Bu form, yukarıda da belirtildiği gibi ayrı bir özet niteliği taşır ve önemli başvuru dilekçeleri arasında yer alır. Mülakat esnasında ise özellikle talep edilir.
- I-864 formu / destek beyanı: Sponsor olacak kişi tarafından temin edilecek dilekçedir ve yine başvuru sahibinin Amerika’da yaşayan yakını tarafından doldurulmalıdır.
- Diğer sivil evraklar: Evlat edinme belgeleri, doğum sertifikaları, mahkeme ve cezaevi kayıtları, evlilik cüzdanı / evlilik feshi belgeleri, askeri kayıtlar, polis kayıtları, geçerli pasaport biyografik veri sayfasının fotokopisi vb. diğer belgeleri içerir.
Maddi sponsorların beyan etmeleri gereken maddi kanıt evrakları ise şunlardır:
- IRS vergi transkripti: En son vergi yılına ait dosyalanmış vergi beyannamesinin tam bir kopyası da vergi transkripti olarak sunulabilir.
- Gelir kanıtı: Mevcut istihdam veya serbest meslek kanıtı, yakın tarihli maaş beyanları gelir kanıtı olarak kullanılabilir. Benzer şekilde, işverenin antetli kağıdına yazılmış, istihdam tarihlerini, ödenen ücretleri ve yapılan işin türünü gösteren bir mektubu da faydalı olacaktır.
- Sosyal Güvenlik İdaresi (SSA) kazanç tablosu: SSA kazanç bildirimi, SSA’nın resmi internet sitesi üzerinden online olarak da alınabilir.
- Varlık kanıtı: Kişinin sahip olduğu her bir varlığa ilişkin bilgiler ayrıca dosyalandırılmalıdır. Ayrıca eğer varsa ipotek ve yükümlülükler de belirtilmelidir.
- İlişki kanıtı: Başvuru sahibi ile sponsor arasındaki ilişkiyi kanıtlayan belgelerin dosya içerisine eklenmesi ve ayrıca sponsor olacak kişinin, ilişkiyi açıklayan imzalı bir beyan kaleme alması istenir.
- İkamet Belgesi: İkamet yerini ve ikamet şartlarının nasıl karşılandığını gösteren belgelerin sunulmaları gerekir.
- ABD statüsü kanıtı: Sponsorun ABD vatandaşı yahut Yasal İkamet sahibi olduğunu belgeleyen kanıtların sunulmaları gerekir. Ayrıca varsa; ABD doğum belgesi, vatandaşlığa kabul sertifikası, pasaport ve I-551 formu / green card da sunulabilir.
Akrabalık Yoluyla Green Card Başvuru Ücreti Ne Kadar?
NVC sistemi üzerinden hoş geldiniz yazısının alınmasının ardından, yapılması gereken ilk şey ücret ödemesidir ve 2 tür ödeme yapılır. Bunlar;
- Göçmen Vizesi Başvuru İşlem Ücreti
- Destek beyanı ücreti
Öte yandan ödemelerin tamamı online olarak, CEAC üzerinden yapılır ve ABD merkezli bir bankanın banka yönlendirme numarası ile çek veya tasarruf hesabı numarasına ihtiyacınız olur. Ödeme yapmak için ise CEAC üzerindeki Destek Ücreti Beyanı veya IV Ücreti altında yer alan “şimdi ödeme” butonuna tıklamanız yeterlidir. Ardından ödeme / kart bilgilerinizi girerek, işlemi tamamlayabilirsiniz.
Şubat 2024 dahilinde geçerli olan ücret tablosunu ise aşağıdaki tablo üzerinden takip edebilirsiniz:
İşlem Detayı | Ücret |
Form I-130 (Göçmen Akraba Dilekçesi) | 535 $ |
Form I-140 (Göçmen Çalışan Dilekçesi) | 700 $ |
Form I-485 (Statü Değişikliği Formu) | 1.140 $ |
DS-260 (Göçmenlik Başvuru Formu) | 325 $ |
Biyometrik Verilerin Alınması | 85 $ |
USCIS Göçmenlik Ücreti | 220 $ |
Mülakat Ücreti | 330 $ |
Kaynakça
- iasservices. (2024, Şubat 12). iasservices. Family green card: https://us.iasservices.org.uk/america/family/green-card/ adresinden alındı.
- Immigrant Visa. (2024, Şubat 12). CEAC.STATE.GOV: https://ceac.state.gov/iv/ adresinden alındı.
- Immigrant Visa Process. (2024, Şubat 12). Travel.State.Gov: https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/immigrate/the-immigrant-visa-process/step-1-submit-a-petition/step-3-pay-fees.html adresinden alındı.
- Immigrate: Family Immigration. (2024, Şubat 12). Travel.State.Gov: https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/immigrate/family-immigration.html#1 adresinden alındı.
- Usembassy. (2024, Şubat 12). Immigrant Visa: https://tr.usembassy.gov/tr/visas-tr/immigrant-visas-tr/diversity-visa-tr/cesitlilik-vizesi-nedir/ adresinden alındı.
- Gürhan D.
- 12 Kasım 2023
- 07 Mart 2024
Amerika Vize Danışmanlık Paketleri
Amerika Vizesi Danışmanlık Hizmeti
Amerika Vizesi Online Danışmanlık
Amerika Vize Yenileme
Çocuklar İçin Amerika Vizesi