Amerika I Medya Temsilcileri Vizesi
Heyecan verici dünya olaylarını yakından takip eden bir medya temsilcisi olarak Amerika'ya adım atmak ister misiniz?
Peki ya size, Amerika (I) Medya Temsilcileri Vizesi ile Amerika'da gerçekleşecek bilgi dolu, haber değeri yüksek deneyimlere katılma şansınız olduğunu söylesek?
Hepsi ve daha fazlası için içeriğin devamını keşfedin!
Amerika I Vizesi Nedir?
Amerika I Vizesi, yabancı medya temsilcilerine yönelik özel bir vize türüdür. Genel olarak, Amerika Birleşik Devletleri'ne seyahat etmek isteyen yabancı uyruklu başvuru sahiplerinin, geçici bir konaklama için geçerli olan geçici oturum vizesi veya kalıcı bir ikamet için geçerli olan göçmen vizesi almaları zaruridir.
Amerika I medya vizeleri basın, radyo, film ve / veya yazılı basın sektörlerinden gelen temsilciler için tasarlanmıştır. Dolayısıyla bu vize, yabancı medya kuruluşları için önemli olan eğitim veya bilgi verme amaçlı medya faaliyetlerine katılmak üzere Amerika Birleşik Devletleri'ne geçici olarak seyahat etmek isteyen bireyleri kapsar.
Medya temsilcileri vizesi kullanan kişilerin faaliyetleri, genellikle ana ofisi yabancı bir ülkede bulunan bir medya kuruluşu adına gerçekleştirilmelidir. Bu faaliyetler, bilgilendirici nitelikte olmalı ve genellikle haber toplama süreci ile güncel olaylara dair raporlama faaliyetleriyle de ilişkilendirilmelidir.
Kimler Amerika I Medya Temsilcileri Vizesi Alabilir?
Amerika I medya temsilcileri vizesi almak adına başvuru yapabilecek kişilerin listesini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Amerika dışında kalan başka bir ülkenin gazetecilik derneği tarafından yetkilendirilmiş, haber olaylarını veya belgesel çekimlerini yöneten yabancı medya mensupları. (Ancak bahsi geçen materyalin bilgi veya eğitim amacıyla kullanılacak olması ve ABD dışında finanse edilen ve dağıtımı gerçekleştirilen bir yapım şirketinde çalışması şartı bulunur.)
- Ticari eğlence veya reklam amaçlı olmayan bir ürün üzerinde çalışan, yabancı bir gazetecilik derneğinin yetki belgesine sahip gazeteciler. (Ancak ilgili finansmanın başlıca kaynağının, Amerika Birleşik Devletleri dışında olması şartı aranır.)
- ABD’ye seyahat ederek yalnızca yabancı bir izleyici kitlesine yönelik olarak ABD olaylarını haber yapma amacında olan gazeteciler. (Ancak ilgili başvuru sahibi, eğer merkezi yabancı bir ülkede bulunan bir denizaşırı medya kuruluşunda sözleşmeli olarak çalışıyorsa bu haktan yararlanılabilir.)
- ABD'deki bir kuruluşun teknik endüstriyel bilgilerini dağıtan temsilciler.
Dikkat:
Amerika Birleşik Devletleri'nde medya veya gazeteci olarak çalışacak yabancı medya temsilcileri, Vize Muafiyet Programı veya ziyaretçi (B) vizesi ile seyahat etme hakkına sahip değillerdir!
Amerika I Medya Temsilcileri Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Amerika I medya temsilcileri vize başvurusu adımları, kişinin başvuru yapacağı konsolosluğa göre değişkenlik gösterebilir ancak genele bakıldığında; ilk başvurusu aşamalarını şu şekilde özetleyebiliriz:
- Adım: Çevrimiçi Vize Başvurusu
Amerika medya temsilcileri vizesi, göçmen olmayan vizeler arasında yer alır ve başvurunun ilk adımı online başvuru formunu (DS-160) doldurmaktır. Bu formun doldurulması akabinde, ilgili sayfanın onaylı çıktısının alınması da zaruridir. Çünkü daha sonra mülakat esnasında gerekli olduğu bilinir.
Ayrıca aynı panel içerisinde, fotoğraf yüklenmesi gereken bir alan da bulunur ve bu alana yüklenecek fotoğrafın, biyometrik nitelikler göstermesi önemlidir. Güncel olmayan, net görülmeyen, beyaz arka fon ve 5x5 ölçü detaylarının dışında kalan fotoğraflar kabul edilmeyecektir.
- Adım: Mülakat Randevusu
Mülakat, vize alımı esnasında 14-79 yaş arasındaki tüm kişilere şart koşulan bir aşamadır ve bu aşamadan önce kişilerin, aynı panel üzerinden randevu tarihlerini planlamaları beklenir. Planlanan randevu tarihi ve saati, herhangi bir ek ücrete tabii olmaksızın daha sonra değiştirilebilir. Ancak bu hak, 5 defaya mahsustur ve randevu tarihinden önceki son 24 saat haricinde kullanılabilir.
- Adım: Mülakat
ABD Büyükelçiliği veya Konsolosluğu'nda gerçekleştireceğiniz mülakatı planlamak esnek bir işlem gibi görünse de vize başvurunuzun daimi ikamet yerinizin dışında işleme alınması bazen zorluklarla karşılaşmanıza neden olabilir. Mülakat randevularının süreleri ise yerel konum, mevsim ve vize kategorisine bağlı olarak değişebilir, bu nedenle vize başvurunuzu zamanında yaparak olası bekleme sürelerini göz önünde bulundurmanız tavsiye edilir.
Vize sonucunuz ise mülakat sonrasında direkt olarak belirlenecektir.
Kaynakça
- Diplomatik ve Resmi Vizeler. (2024, Şubat 5). U.S. Embassy: https://tr.usembassy.gov/tr/visas-tr/nonimmigrant-visas-tr/diplomatik-ve-resmi-vizeler/ adresinden alındı
- U.S. Department of State. (2024, Şubat 5). Visas for Members of the Foreign Media, Press, and Radio. Travel. State.Gov: https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/employment/visas-members-foreign-media-press-radio.html adresinden alındı
- Usembassy. (2024, Şubat 5). Usembassy.gov: https://www.usembassy.gov/ adresinden alındı
- Yıldıray Boz
- 19 Kasım 2023
- 22 Kasım 2024
Amerika I medya temsilcileri vize başvurusu için gerekli olabilecek evraklar:
- Biyometrik fotoğraf: 5x5 cm ölçülerinde, beyaz arka fon eşliğinde olmalıdır. Ayrıca fotoğrafın son 6 ay içinde çekilmiş ve kişinin o anki görünümünü tamamen yansıtacak şekilde olması da hayli önem taşımaktadır.
- Pasaport: İbraz edilecek pasaportun, seyahat bitiminden itibaren en az 6 ay daha geçerliliği olmalıdır ve içerisinde en az 2 sayfalık boş alan bulundurulmalıdır. Kişinin eski pasaportları da yine dosya içerisine eklenmelidir.
- DS-160 başvuru formu: Bu form, başvuru sahibinin planladığı seyahate dair tüm bilgileri içerir, dolayısıyla özet niteliği taşır ve mülakat esnasında da başvuru sahibinin yanında bulunmalıdır. Öte yandan online olarak, İngilizce şekilde doldurulmalıdır.
- Nüfus cüzdanı fotokopisi: Noter onaylı, ıslak imzalı ve kaşeli biçimde teslim edilmelidir. Bu evrağın aynı zamanda elektronik imzalı olacak şekilde e-devlet üzerinden alınarak sunulması da mümkündür.
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği: Noter onaylı, ıslak imzalı ve kaşeli biçimde teslim edilmelidir. Bu evrağın aynı zamanda elektronik imzalı olacak şekilde e-devlet üzerinden alınarak sunulması da mümkündür. Fakat öncelikli olarak kişinin tüm ailesini ve ikametgahını içermelidir.
- Sözleşme ve basın kartı: Başvuru sahibinin herhangi bir medya kuruluşunda sözleşmeli veya bağımsız çalışıyor olması durumları belgelendirilmelidir. Bu noktada iş sözleşmeleri bu akdin kanıtlanması için biçilmiş kaftandır da diyebiliriz. Öte yandan resmi Gazetecilik Birliği tarafından verilen resmi gazeteci kimliğinin nüshası yani basın kartının da dosya içerisinde olması elzemdir.
- Vize harç makbuzu: Vize harcı, başvuru esnasında online olarak ödenebilir ancak bu ödemenin yapıldığını kanıtlayacak makbuzun dosya içerisinde olması önemlidir.
Amerika I Medya Temsilcileri Vizesi başvurusu için ücret, 5 Şubat 2024 tarihi kapsamında, 185 dolar olarak belirlenmiştir. Fakat konsolosluk inisiyatifine bağlı olarak bu bilginin değişmesi söz konusu olabilir. Bu nedenle konu hakkında en güncel bilgiyi öğrenmek ve güncel ücretleri doğrulamak için Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği veya Konsolosluğu resmi web sitesini kontrol etmeniz önerilir.
Amerika Vize Danışmanlık Paketleri
Amerika Vizesi Danışmanlık Hizmeti
Amerika Vizesi Online Danışmanlık
Amerika Vize Yenileme
Çocuklar İçin Amerika Vizesi