Amerika L Şirket İçi Transfer Vizesi
Amerika L şirket içi transfer vizesi; sadece profesyonel hedeflerinizi değil, aynı zamanda Amerika'nın kültür ve iş dünyasına olan merakınızı da tatmin edecek bir fırsat sunuyor. Bu ile kariyerinizdeki heyecan verici yolculuğa başlamak için bir adım daha yaklaşabilirsiniz.
Amerika L Şirket İçi Transfer Vizesi Nedir?
Amerika L şirket içi transfer vizesi, bireyin mevcut işvereninin şubesinde, ana şirketinde, bağlı kuruluşunda veya iştirakinde yöneticilik veya yönetici yeteneklerini gerektiren ya da uzmanlık gerektiren bir pozisyonda çalışabilmesine olanak tanır. Bu vizeye başvuran bireyin, önceki 3 yıl içinde sürekli olarak en az 1 yıl boyunca aynı işveren tarafından yurtdışında istihdam edilmiş olması gerekmektedir. Bu kapsamlı vize programı, iş dünyasında liderlik yapma veya özel bilgi ve becerilerle donanmış bir pozisyonda çalışma isteğinde olan profesyoneller için ideal bir fırsat sunmaktadır.
Amerika L Şirket İçi Transfer Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Göçmen olmayan geçici işçi vizesi başvurularında, başvuru aşamasına geçmeden önce kişinin, işçilik sertifikası alması ve onaylatması gerekir. Bahsi geçen ilgili, göçmen olmayan işçi dilekçesi formu I-129 ise bazı talimatlara tabiidir ve gereksinimleri USCIS’in web sitesinde tanımlanmıştır. Dilekçenin onaylanmasının ardından ise USCIS sistemi, I-129 formunu dolduran potansiyel işvereninize bir “eylem bildirimi” yani I-797 formunu gönderecektir.
Bu işlemlerin ardından da asıl başvuru etabına geçilebilir. Başvuru aşamalarını şu maddeler altında toplayabiliriz:
- DS-160 Formunun Doldurulması: Sistem üzerinden doldurulacak bu form, seyahatinizin temellerini ve bir nevi özetini içerir. Online ve İngilizce olacak şekilde doldurulur. Ayrıca bu formun onaylı çıktısının alınarak, mülakat esnasında başvuru sahibinin yanında bulundurulması da elzemdir.
- Fotoğraf Yüklemek: Formun sisteme girişinin yapılmasının ardından açılan panel üzerinde fotoğraf yükleme alanı görülecektir. Yükleyeceğiniz fotoğraflar bazı gereksinimleri karşılamalı ve el verdiğince güncel olmalıdır.
- Mülakat Randevusu Almak: Resmi olarak 14 ve 79 yaş aralığında olan tüm kişiler vize mülakatına girmekle yükümlüdürler ancak genellikle yaş farkı aranmaksızın tüm başvuru sahipleri, mülakat için konsolosluklar tarafından çağırılırlar.
Başvuru aşamalarının bu adımında ise ilgili mülakata girebilmek adına randevu gününü ve saatini planlamak gerekir. Öte yandan mülakatınızı herhangi bir ABD Büyükelçiliği veya Konsolosluğunda planlayabilirsiniz fakat daimi ikamet yerinizin dışında vizeye hak kazanmanızın zor olabileceğini de unutmamalısınız.
- Harç Ödemesi: Vize harcı olarak talep edilen ücretin, yine sistem üzerinden açılan panel aracılığıyla online şekilde ödenmesi mümkündür. Ödemeler kredi veya banka kartı ile yapılabileceği gibi harç dekontunun alınması da önemli olabilir.
- Mülakat: Mülakat randevunuzu 5 defaya mahsus değiştirme imkanınız bulunur ancak randevu değişimleri yalnızca son 24 saate kadar mümkündür ve dolayısıyla kişilerin bu detayı da göz önünde bulundurmaları önemlidir.
Yanı sıra kolay Seyahat farkı ile Amerika danışmanlık paketlerimiz arasından kendinize en uygun seçimi yapmanız dahilinde, ilgili danışmanlarımız size eşlik edecektir ve bu sayede mülakat sürecini de sorunsuz bir şekilde atlatabilirsiniz.
Amerika L Şirket İçi Transfer Vizesi Şartları Nelerdir?
Şirket içi transfer vizesi onayının alınması adına bazı yükümlülüklerin sağlanmış olması beklenir ki bu şartlar yalnızca başvuru sahibini değil, ilgili şirketleri de içerisinde barındırırdır. Bu şartları ise şu şekilde özetleyebiliriz:
- Vize başvuru sahibi, son 3 yıl içinde Türkiye'deki şirket ofisinde yönetici, müdür ya da uzman olarak en az 1 yıl süreyle çalışmalıdır. Ayrıca, aynı pozisyonda Amerika'daki şirkete transfer edilmelidir.
- ABD'deki şirket ile Türkiye'deki şirket arasında nitelikli bir hisse yapılanması bulunmalıdır; bu, birinin diğerinin sahibi olması veya "kardeş" şirket olmalarını içerebilir.
- Şirket, Amerika dışında en az bir başka ülkede daha iş yapmalıdır. Vize başvurusu yapan kişi, pozisyonun gerektirdiği eğitim ve deneyime sahip olmalıdır.
- Şirket İçi Transfer Vizesi sahibi, vize süresi sona erdikten sonra ülkesine dönme niyetinde olmalıdır. Ancak, Amerika'da kalmak istenirse Green Card başvurusu yapma hakkına sahip olunabilir.
Amerika L Şirket İçi Transfer Vizesi Nasıl Uzatılır?
Amerika’daki konaklamanızı uzatmak için ek bir başvuru yapmadığınız sürece, giriş damganızda veya kağıt Form I-94'te belirtilen tarihte veya öncesinde Amerika’dan ayrılmanız gerekir.
Peki ama Amerika L şirket içi transfer vizesi nasıl uzatılır?
Konaklama sürenizi uzatmak için ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri (USCIS) web sitesi üzerinden başvuru yapmanız gerekir. Ayrıca ister ilk kez başvuruyor olun ister vizenizi yeniliyor olun, aynı başvuru sürecini kullanmanız beklenir. Başvurunuzun onaylanıp, onaylanmaması ise tamamıyla konsolosluğa ve sistem onayına bağlıdır.
Kaynakça
- Temporary Worker Visas. (2024, Şubat 5). Travel. State. Gov: https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/employment/temporary-worker-visas.html adresinden alındı
- USA.gov. (2024, Şubat 5). Temporary visa to work in the U.S.: https://www.usa.gov/temporary-work-visa adresinden alındı
- Usembassy. (2024, Şubat 5). Usembassy.gov: https://www.usembassy.gov/ adresinden alındı
- Yıldıray Boz
- 19 Kasım 2023
- 03 Aralık 2024
Amerika L şirket içi transfer vizesi için gerekli evrakları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Göçmen olmayan işçi dilekçesi formu / I-129: Bu formun online kanallar aracılığıyla doldurulması ve mülakat esnasında başvuru sahibinin yanında olması gerekir.
- Eylem bildirimi / I-797 formu: Bu formda görünen makbuz numarasının ibraz edilmesi konsolosluk tarafından talep edilir.
- DS-160 başvuru formu: Bu form, yukarıda da ayrıca değindiğimiz gibi seyahatin temel hatlarını özet bir şekilde içerir ve tıpkı I-129 formu gibi mülakat esnasında kişinin yanında bulunması gerekir.
- Fotoğraf: Sisteme yüklenecek fotoğrafın biyometrik niteliklere uygun ve güncel şekilde sunulması gerekir. Benzer şekilde ölçülerine ve çekim alanının beyaz arka fon ile kurulmasına da dikkat edilmelidir.
- Pasaport: Başvuru sahiplerinin ibraz edecekleri pasaportları ayrı ayrı ve seyahat bitiminden sonra en az 6 ay daha geçerliliği olacak şekilde beyan etmeleri gerekir.
Öte yandan konsolosluk tarafından mülakat esnasında istenecek başka evraklardan da söz edilebilir. Bu ek evrakların yegane istenme sebepleri ise genellikle başvuru sahibinin ülkesine döneceğini ve Amerika’da kalacağı süre boyunca maddi ihtiyaçlarının tümünü karşılayabileceğine yöneliktir. Bu evraklardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
- Özgeçmiş
Türkiye’deki Şirketten İstenen Evraklar:
- Vergi Beyannameleri: Şirketin son üç yıllık vergi beyannameleri.
- Şirket Evrakları: Ticaret Sicil Gazetesi, faaliyet belgesi, imza sirküsü, vergi levhası.
- Banka Ekstreleri
- Sektöre Özel Lisanslar
- Yönetim Kurulu Kararı: L-1 Şirket İçi Transfer Vizesi alınacak yöneticiye ilişkin atama kararını içeren kurul kararı.
Amerika’daki Şirketten İstenen Evraklar:
- Şirket Kuruluş Belgeleri
- Hisse Oranlarını Gösteren Belgeler
- Kira Sözleşmesi
- Ticari Sözleşmeler
- Muhasebe Raporları
- Banka Ekstreleri
- Banka Transfer Kayıtları
Amerika Vize Danışmanlık Paketleri
Amerika Vizesi Danışmanlık Hizmeti
Amerika Vizesi Online Danışmanlık
Amerika Vize Yenileme
Çocuklar İçin Amerika Vizesi